Boże NarodzenieDania główneGrzyby
Kotlety grzybowe Macieja Kuronia
Dzisiaj przychodzę do Was z wegetariańską propozycją na szybkie w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne kotlety grzybowe. Jestem przekonany, że jak spróbujecie to nie skończycie na jednym. Danie idealne odnajdzie się na codziennym, jak i świątecznym stole. Zapraszam do lektury przepisu.
Kotlety grzybowe Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów np. podgrzybków
- 4 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 100 g bułki tartej
- 100 ml oleju lub innego tłuszczu np. masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze grzyby oczyść, umyj i osusz. Następnie ugotuj w niewielkiej ilości, gotuj przez godzinę na średnim ogniu, co jakiś czas zdejmij piane z wody.
Krok 2:
Następnie grzyby odcedź, drobno posiekaj, dodaj jak do kotletów, wymoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju na złoty kolor, 2 żółtka oraz na koniec pianę ubitą na sztywno z 2 białek.
Krok 3:
Wszystkie składniki starannie i delikatnie wymieszaj. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w rozbełtanych białkach, następnie bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Najlepiej smakują ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.
Jeżeli szukasz potraw wegetariańskich, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebooka i Instagram.