Przekąski na ciepło
Szparagi a’la jarosław Iwaszkiewicz
Składniki
pęczek lub 2 szparagów
3 łyżki masła
2-3 pomidory
500 ml rosołu
100 g tartego sera
2-3 ugotowane na twardo jajka
sok z cytryny
sół, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotowane w osolonej wodzie szparagi, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu grubo wysmarowanym masłem, pomiędzy nie włożyć plastry surowych pomidorów ( sparzonych i obranych ze skórki) i krążki jaj ugotowanych na twardo. Całość pokryć grubą warstwą beszamelu, posypać utartym serem (najlepiej parmezanem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy wierzch ładnie się przyrumieni potrawa gotowa. Przygotowując beszamel, stopić masło na patelni, wymieszać z mąką, nie rumienić. Rozprowadzić rosołem, zagotować mieszając, przyprawić cytryną, solą i dodać odrobinę utartego sera. Przepis podaje Maria Iwaszkiewicz w książce "Gawędy o jedzeniu"