poziom skomplikowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dolać wody i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folia i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 18 godzin. Rozmieszać ciasto w misce i przełożyć do formy. Gdy ciasto wrośnie tak, ze wypełni formę całkowicie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 – 220 stopni C i pieczemy 30-40 minut. sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku.
Chleb zytni bez potrzeby dlugiego wyrabiania
składniki
poziom skomplikowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dolać wody i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folia i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 18 godzin. Rozmieszać ciasto w misce i przełożyć do formy. Gdy ciasto wrośnie tak, ze wypełni formę całkowicie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 – 220 stopni C i pieczemy 30-40 minut. sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku.