menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dolać wody i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folia i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 18 godzin. Rozmieszać ciasto w misce i przełożyć do formy. Gdy ciasto wrośnie tak, ze wypełni formę całkowicie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 – 220 stopni C i pieczemy 30-40 minut. sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku.

ocena:

Chleb zytni bez potrzeby dlugiego wyrabiania

składniki

  • 2 szklanki maki chlebowej
  • 2 szklanki maki zytniej pelnoziarnistej( lub grahama lub 2 szklanka maki kukurydzianej plus jedna szklanka maki gryczanej)
  • 1 szklanka platkow owsianych
  • 3 i pol szklanki wody
  • cwierc lyzeczki suchych drozdzy
  • 1 lyzeczkia soli
  • do chleba z maki pszennej polecam jako dodatki rodzyki, sliwki suszone, orzechy
  • do zytniego pol szklanki suchego maku
  • do gryczano – kukurydzianego pistacje

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dolać wody i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folia i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 18 godzin. Rozmieszać ciasto w misce i przełożyć do formy. Gdy ciasto wrośnie tak, ze wypełni formę całkowicie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 – 220 stopni C i pieczemy 30-40 minut. sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku.