menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę myjemy, oskrobujemy z łusek, usuwamy wnętrzności. Oddzielamy mięso od ości i skóry.  W dużym, płaskim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem głowy ryby, skóry oraz ości, a także cukru, soli, marchewki, pietruszki i rodzynek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie mielimy dwukrotnie pozostałe filety wraz z cebulą, gotowaną marchewką i gotowanymi ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki: jajko, mąkę macową i ziemniaczaną. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, a następnie formujemy z masy pulpety. Pulpety wkładamy do wrzątku na łyżce cedzakowej. Gotujemy na małym ogniu w zależności od wielkości pulpetów do 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy cedzakiem i układamy na półmisku. Wywar, gdy przestygnie nalewamy przez sitko do półmiska z pulpetami, a między nimi układamy rodzynki, płatki migdałów oraz talarki marchewki z wywaru.

ocena:

Gefilte fisz

składniki

  • 1 kg karpia lub innej ryby słodkowodnej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka ugotowana i 1 surowa
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki macowej (ze zmielonej macy)
  • 1 jajko
  • pieprz, sól, pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka płatków migdałowych, garść rodzynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę myjemy, oskrobujemy z łusek, usuwamy wnętrzności. Oddzielamy mięso od ości i skóry.  W dużym, płaskim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem głowy ryby, skóry oraz ości, a także cukru, soli, marchewki, pietruszki i rodzynek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie mielimy dwukrotnie pozostałe filety wraz z cebulą, gotowaną marchewką i gotowanymi ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki: jajko, mąkę macową i ziemniaczaną. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, a następnie formujemy z masy pulpety. Pulpety wkładamy do wrzątku na łyżce cedzakowej. Gotujemy na małym ogniu w zależności od wielkości pulpetów do 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy cedzakiem i układamy na półmisku. Wywar, gdy przestygnie nalewamy przez sitko do półmiska z pulpetami, a między nimi układamy rodzynki, płatki migdałów oraz talarki marchewki z wywaru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję