menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym (szczerze mówiąc polecam laskę wanilii, chociaż jest droższa), jeśli użyliśmy laski wanilii, to po 5 minutach ją wyjmujemy. W drugim rondelku ucieramy żółtka z cukrem do białości. Rondelek z koglem moglem wstawiamy do garnka z gorącą wodą, tak żeby dno nie dotykało wody. Ubijamy krem w dalszym ciągu, cały czas dolewając porcjami gorące mleko. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy rondelek z kremem do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści i wlewamy do naszego kremu. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy. Dzielimy krem na trzy części. Do 1/3 kremu wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej oraz likier kawowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy lub salaterek do ¼ wysokości i wstawiamy do lodówki. Do drugiej porcji kremu dodajemy ajerkoniak, ew. odrobinę szafranu lub kurkumy, również mieszamy, nakładamy do salaterek na warstwę kremu kawowego. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy ją z koniakiem do ostatniej porcji kremu. Również dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterek lub formy jako ostatnią warstwę. Wkładamy do lodówki i oziębiamy.

ocena:

Krem trójwarstwowy dla dorosłych

składniki

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mocnego naparu z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej typu „Nesca”
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki koniaku
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 6 żółtek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym (szczerze mówiąc polecam laskę wanilii, chociaż jest droższa), jeśli użyliśmy laski wanilii, to po 5 minutach ją wyjmujemy. W drugim rondelku ucieramy żółtka z cukrem do białości. Rondelek z koglem moglem wstawiamy do garnka z gorącą wodą, tak żeby dno nie dotykało wody. Ubijamy krem w dalszym ciągu, cały czas dolewając porcjami gorące mleko. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy rondelek z kremem do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści i wlewamy do naszego kremu. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy. Dzielimy krem na trzy części. Do 1/3 kremu wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej oraz likier kawowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy lub salaterek do ¼ wysokości i wstawiamy do lodówki. Do drugiej porcji kremu dodajemy ajerkoniak, ew. odrobinę szafranu lub kurkumy, również mieszamy, nakładamy do salaterek na warstwę kremu kawowego. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy ją z koniakiem do ostatniej porcji kremu. Również dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterek lub formy jako ostatnią warstwę. Wkładamy do lodówki i oziębiamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję