menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przyrządzamy go ze wszystkich owoców używanych w gospodarstwie domowym – jabłek, gruszek, śliwek itp. Co ważne do sporządzenia octu możemy używać gniazd nasiennych i obierek, czyli wszystkiego czego nie wykorzystamy do spożycia. Pod warunkiem, że są to części zdrowe – nie spleśniałe. Także resztki niewypitego wina stanowią świetny składnik octu. U dobrej gospodyni powinien znajdować się przewiązany gazą słój z letnią wodą, w którym resztki owoców zamieniają się w ocet winny. Z takiego słoja możemy czerpać przez cały rok uzupełniając go sukcesywnie owocami i co jakiś czas przegotowaną wodą.

ocena:

Ocet domowy – owocowy

składniki

resztki owoców
resztki wina

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przyrządzamy go ze wszystkich owoców używanych w gospodarstwie domowym – jabłek, gruszek, śliwek itp. Co ważne do sporządzenia octu możemy używać gniazd nasiennych i obierek, czyli wszystkiego czego nie wykorzystamy do spożycia. Pod warunkiem, że są to części zdrowe – nie spleśniałe. Także resztki niewypitego wina stanowią świetny składnik octu. U dobrej gospodyni powinien znajdować się przewiązany gazą słój z letnią wodą, w którym resztki owoców zamieniają się w ocet winny. Z takiego słoja możemy czerpać przez cały rok uzupełniając go sukcesywnie owocami i co jakiś czas przegotowaną wodą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję