menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki pokroić w plastry, paprykę, seler i cebulkę pokroić w paski. Z podanych składników sporządzić solankę, ostudzić, zalać nią ogórki, cebulkę pomidory i seler, wymieszać, pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić. Zalewę octową sporządzić z podanych wyżej składników, zagotować i na wrzątek wrzucić mieszankę warzyw. Jeżeli tylko “złapią” kolor pakować do słoików i pasteryzować.

ocena:

Ogórki z cebulką i papryką Babci Jasi

składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 4 strąki papryki czerwonej
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 seler

Solanka

  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanki wody

Zalewa octowa

  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 6 szklanek cukru
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki pokroić w plastry, paprykę, seler i cebulkę pokroić w paski. Z podanych składników sporządzić solankę, ostudzić, zalać nią ogórki, cebulkę pomidory i seler, wymieszać, pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić. Zalewę octową sporządzić z podanych wyżej składników, zagotować i na wrzątek wrzucić mieszankę warzyw. Jeżeli tylko “złapią” kolor pakować do słoików i pasteryzować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję