menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże i cukier włożyć do miski miksera. Dodać wodę i wymieszać. Przykryć ścierką i i odstawić na 5-7 minut. Wsypać sól, mleko, masło oraz wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodawać mąkę n awolnych obrotach miksera aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 2,3 minuty w razie konieczności dodawać mąkę. Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć ciasto i dokładnie obtoczyć. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia. Delikatnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x25cm. Przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nadzienie nałożyć na środku prostokąta. Zrobić 8-10 ukośnych nacięć 2cm od nadzienia do brzegów ciasta. Na zmianę składać paski ciasta z obu stron. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Posmarować plecionkę jajkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania mocno brązowego odcienia. Do rondelka wsypać cukie puderr, sok z pomarańczy i gotować przez 15 minut ciągle mieszając. Polać jeszcze ciepłą masę na plecionkę i poczekać aż zastygnie.

ocena:

Plecionka makowa

składniki

  • łyżka drożdży
  • 55 g cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 4 łyżki miękkiego masła (+ do smarowania)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki (+ do posypania)
  • masa makowa (puszka)

Lukier:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 220 g cukru pudru.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże i cukier włożyć do miski miksera. Dodać wodę i wymieszać. Przykryć ścierką i i odstawić na 5-7 minut. Wsypać sól, mleko, masło oraz wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodawać mąkę n awolnych obrotach miksera aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 2,3 minuty w razie konieczności dodawać mąkę. Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć ciasto i dokładnie obtoczyć. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia. Delikatnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x25cm. Przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nadzienie nałożyć na środku prostokąta. Zrobić 8-10 ukośnych nacięć 2cm od nadzienia do brzegów ciasta. Na zmianę składać paski ciasta z obu stron. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Posmarować plecionkę jajkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania mocno brązowego odcienia. Do rondelka wsypać cukie puderr, sok z pomarańczy i gotować przez 15 minut ciągle mieszając. Polać jeszcze ciepłą masę na plecionkę i poczekać aż zastygnie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję