menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Borowiki płuczemy w wodzie, odcedzamy, a następnie dokładnie czyścimy, odrzucamy te grzyby, które są robaczywe, usuwamy piach, odcinamy końcówki korzonków, zdejmujemy przyklejoną ściółkę i liście. Potem grzyby kroimy. Tu podobnie, jak przy każdej innej potrawie, szkoły są dwie. Można je poszatkować bardzo drobno, a można pokroić na większe kawałki, nawet pozostawiając mniejsze egzemplarze w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, najlepiej cały czas mieszać potrawę, gdyż prawdziwe, leśne grzyby lubią przywrzeć do patelni. Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dolewamy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Mieszamy i podajemy. Możemy posypać grzyby na talerzu posiekaną, zieloną pietruszką lub koperkiem. Jeżeli chcemy naprawdę zaimponować naszym gościom, to potrawę tę przygotowujemy z samych kapeluszy prawdziwków.

ocena:

Prawdziwki smażone na maśle

składniki

  • 700 g prawdziwków
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki, natka pietruszki lub koperek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Borowiki płuczemy w wodzie, odcedzamy, a następnie dokładnie czyścimy, odrzucamy te grzyby, które są robaczywe, usuwamy piach, odcinamy końcówki korzonków, zdejmujemy przyklejoną ściółkę i liście. Potem grzyby kroimy. Tu podobnie, jak przy każdej innej potrawie, szkoły są dwie. Można je poszatkować bardzo drobno, a można pokroić na większe kawałki, nawet pozostawiając mniejsze egzemplarze w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, najlepiej cały czas mieszać potrawę, gdyż prawdziwe, leśne grzyby lubią przywrzeć do patelni. Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dolewamy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Mieszamy i podajemy. Możemy posypać grzyby na talerzu posiekaną, zieloną pietruszką lub koperkiem. Jeżeli chcemy naprawdę zaimponować naszym gościom, to potrawę tę przygotowujemy z samych kapeluszy prawdziwków.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję