menu

Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku

Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku

 

Kiedy robi się naprawdę gorąco, tracę ochotę na typowe obiadowe dania. Szukam wtedy potraw, mniej skomplikowanych ale jednak sycących. Np. takich jak to. Idealnie w takiej sytuacji sprawdza się również sałatka z bobem.

 

Nie marnuj, przerabiaj

 

Czasami kiedy w sezonie za bardzo się zagalopujmy i zakupimy za dużo bobu, zostaje nam na następny dzień. Można jeść zimny lub pomyśleć: „Nie marnuj, przerabiaj” Link do artykułu . Doskonałym pomysłem jest sałatka z bobem. Do tego sadzone jajo i mamy śniadanie wymarzone 😉

 

Jak gotować bób

 

Jak gotować bób? Dużo osób ma z tym problem. Głównym powodem jest fakt, że bób staje się z wiekem twardszy i od tego właśnie zależy czas gotowania. Młody bób wystarczy gotować 7-10 minut, potem ten czas wzrasta nawet do 15 minut. W wielu przepisach spotkałem się z czasem do 20 minut. Osobiście nigdy tyle czasu bobu nie „męczyłem”, lubię jak nasiona trzymają jeszcze swoją strukturę, zwłaszcza w sałatkach.

 

Dodatki do gotowania bobu

 

Inna kwestią są dodatki do gotowania bobu. Moimi ulubionymi są:

  • Całe gałązki koperku lub same łodyżki, jeżeli zalegają wam gdzieś w lodówce.
  • Czosnek, czosnek pasuje do wszystkiego, nawet do herbaty 😉
  • Oliwa z oliwek. Delikatnie nawilży bób i wiadomo jest nośnikiem smaku.
  • Sól, bez niej nie idzie ugotować bobu.

 

Niektórzy dodają także cukier. Jako przeciwutleniacz rozumiem. Ale jako dodatek smakowy to już dla mnie za dużo. Bób posiada swój własny słodki smak, dlatego cukru unikam.

 

Nie pozostaje Wam moi drodzy nic innego, jak zbierać się do kuchni. Sałatka z bobem czeka, zwłaszcza, że przepis jest krok po kroku. Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem.

 

SMACZNEGO!

Sałatka z bobem

 

Składniki:

 

  • 500 g bobu
  • ½ pęczka koperku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 20 g parmezanu
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bób przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą, tak aby delikatnie przykryła nasiona. Dodaj całe gałązki koperku, 1 łyżkę oliwy, 3 ząbki czosnku w łupinach oraz płaską łyżeczkę soli. Kiedy woda zawrze, bób gotuj 7-10 minut. Po tym czasie warto zahamować proces gotowania, przelewając zimną wodą lub wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.

 

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź z nadmiaru tłuszczu.

Pomidora pokrój w niewielką kostkę 1×1 cm. Natkę pietruszki posiekaj dość drobno. Parmezan za pomocą obieraczki, wystrugaj w cienkie płatki.

 

W dużej misce wymieszaj: bób, boczek, pomidor, natkę pietruszki i parmezan.

 

Ja parmezan pokroiłem cienko w płatki obieraczką do warzyw.

 

Polej pozostałą oliwą z oliwek ja swoją kupiłem w sklepie KRETA24.pl (link)  i sokiem z cytryny.

 

Dodaj 2 utarte ząbki czosnku oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Można podawać samodzielnie z jajkiem w koszulce lub sadzonym.

 

 

6 odpowiedzi na “Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku”

  1. Kasia napisał(a):

    Wygląda pysznie uwielbiam bob chętnie sproboje tego przepisu

  2. Anna napisał(a):

    Aż ślinka mi cieknie 🙂 Dzisiaj robię 😉

  3. Kasia napisał(a):

    Wyszła przepyszna szkoda ze nie da się wstawiać zdjęć pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję