menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże dokładnie rozkruszyć, dodać łyzkę cukru, 2 łyzki ciepłego mleka. Całość przesypać mąką, odstawić i poczekać, aż drożdże wyrosną. Wlać resztę mleka, wsypać mąkę. Źółtka wymieszać z pozostałym cukrem,dodać do całości.Margarynę rozpuścić,stopniowo wlewać, cały czas mieszając, az ciasto zrobi się matowe. Wyrobione ciasto przesypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja przerabiam jeszcze dwukrotnie 🙂 Formujemy pączki. Ciasto wyłożyć na stolnicy, uformować wałek o średnicy ok 6 cm,pokroić na 30-35 jednakowych części. Kazdą rozpłaszcyć i połozyć na środku po łyzeczce ciepłego dżemu (lub innego nadzienia). Starannie zlepić brzegi,opruszyć mąką i ułożyć szwem do dołu. Odstawić na kilka minut by wyrosły. Mocno rozgrzać tłuszcz w garnku. Wyrośnięte pączki w pierwszej fazie piec pod przykryciem, a gdy się ładnie zrumienią zdjąć przykrywkę i odwrócić. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, obtoczyć w cukrze wymieszanym pół na pół z cukrem waniliowym. Smaczne sa również polukrowane i posypane skórką pomarańczową:) Układać na paterze w piramidkę. Smacznego!

ocena:

Pączki

składniki

  • 1 kg mąki, koniecznie przesianej
  • 12 dag cukru
  • 12 dag tłuszczu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 do całej paczuszki drożdzy (5-10 dag),ja daje 10 dag:)
  • ciepłe mleko
  • 10 lub więcej żółtek (im więcej tym smaczniejsze)
  • ok 1/2 łyzeczki soli
  • nadzienie (marmoladka,czekolada itp..)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże dokładnie rozkruszyć, dodać łyzkę cukru, 2 łyzki ciepłego mleka. Całość przesypać mąką, odstawić i poczekać, aż drożdże wyrosną. Wlać resztę mleka, wsypać mąkę. Źółtka wymieszać z pozostałym cukrem,dodać do całości.Margarynę rozpuścić,stopniowo wlewać, cały czas mieszając, az ciasto zrobi się matowe. Wyrobione ciasto przesypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja przerabiam jeszcze dwukrotnie 🙂 Formujemy pączki. Ciasto wyłożyć na stolnicy, uformować wałek o średnicy ok 6 cm,pokroić na 30-35 jednakowych części. Kazdą rozpłaszcyć i połozyć na środku po łyzeczce ciepłego dżemu (lub innego nadzienia). Starannie zlepić brzegi,opruszyć mąką i ułożyć szwem do dołu. Odstawić na kilka minut by wyrosły. Mocno rozgrzać tłuszcz w garnku. Wyrośnięte pączki w pierwszej fazie piec pod przykryciem, a gdy się ładnie zrumienią zdjąć przykrywkę i odwrócić. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, obtoczyć w cukrze wymieszanym pół na pół z cukrem waniliowym. Smaczne sa również polukrowane i posypane skórką pomarańczową:) Układać na paterze w piramidkę. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję