Pączki dostaniemy na każdym kroku, w piekarniach, cukierniach, sklepach spożywczych, wszędzie! Ale prawda jest taka, że najlepsze pączki to te zrobione w domu. Dlatego przy okazji tłustego czwartku planuje usmażyć pączki. A dla Was poniżej mam przepis na ten przysmak.
Pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 120 g cukru np. trzcinowego
- 120 g tłuszczu np. masła
- 2 cukry waniliowe
- 70g drożdży świeżych
- ciepłe mleko
- 10 lub więcej żółtek (im więcej tym smaczniejsze)
- ok 1/2 łyżeczki soli
- nadzienie marmoladka lub np. czekolada
Przygotowanie:
Krok 1:
Drożdże dokładnie rozkrusz, dodaj łyżkę cukru, następnie 2 łyżki ciepłego mleka. Całość posyp mąką, odstaw i poczekaj, aż drożdże wyrosną.
Krok 2:
Wlej resztę mleka, dodaj mąkę. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj do całości. Masło rozpuść, następnie stopniowo wlewaj, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się matowe. Wyrobione ciasto posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na około 30 minut.
Krok 4:
Formuj pączki. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok 6 cm, pokrój na 30-35 jednakowych części. Każdą rozpłaszcz, następnie połóż na środku po łyżeczce ciepłego dżemu (lub innego nadzienia). Starannie zlep brzegi, oprósz mąką i ułóż szwem do dołu. Odstaw na kilka minut by wyrosły.
Krok 5:
Mocno rozgrzej tłuszcz w garnku. Wyrośnięte pączki w pierwszej fazie smaż pod przykryciem, a gdy się ładnie zrumienią zdejmij przykrywkę, następnie przewróć je na drugą stronę. Usmażone pączki wyjmij, odsącz z tłuszczu. Na koniec obtocz w cukrze wymieszanym pół na pół z cukrem waniliowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<