menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, a gdy podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Kroimy w pasy o długości 35– 40 cm i szerokości 7-8 cm. Przygotowujemy farsz: kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5– 7 minut na półmiękko, odciskamy przez płótno. Cebulę obieramy, kroimy w krążki smażymy na oleju na zloty kolor. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, grzyby osączamy i siekamy, dodajemy przyprawy (niektórzy dodają do farszu dwa ugotowane na twardo i posiekane jaja). Tak przygotowane nadzienie nakładamy na prostokąty z ciasta, 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto dość ciasno, spłaszczamy nożem i kroimy na 5 centymetrowe wałeczki. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Układamy na niej paszteciki i zostawiamy jeszcze na 10– 15 minut do wyrośnięcia. Gdy kapuśniaczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180– 200°. Takie same paszteciki można przygotować z nadzieniem mięsnym.

ocena:

Paszteciki drożdżowe – kapuśniaczki

składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Farsz
  • 1 kg białej kapusty – cukrowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju
  • 20 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz,
  • ew. 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, a gdy podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Kroimy w pasy o długości 35– 40 cm i szerokości 7-8 cm. Przygotowujemy farsz: kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5– 7 minut na półmiękko, odciskamy przez płótno. Cebulę obieramy, kroimy w krążki smażymy na oleju na zloty kolor. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, grzyby osączamy i siekamy, dodajemy przyprawy (niektórzy dodają do farszu dwa ugotowane na twardo i posiekane jaja). Tak przygotowane nadzienie nakładamy na prostokąty z ciasta, 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto dość ciasno, spłaszczamy nożem i kroimy na 5 centymetrowe wałeczki. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Układamy na niej paszteciki i zostawiamy jeszcze na 10– 15 minut do wyrośnięcia. Gdy kapuśniaczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180– 200°. Takie same paszteciki można przygotować z nadzieniem mięsnym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję