menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby namocz w odrobinie ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj. Kapustę odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj razem około 30 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle z dodatkiem oleju lnianego. Teraz dodaj posiekane grzyby i odciśnięto oraz drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
Ciasto:
Mąkę przesiej, zrób w środku dołek ew. wbij do niego jajo i wlej łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewaj też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.

ocena:

Pierogi z kapustą i grzybami

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • ew. 1 jajko
Farsz
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby namocz w odrobinie ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj. Kapustę odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj razem około 30 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle z dodatkiem oleju lnianego. Teraz dodaj posiekane grzyby i odciśnięto oraz drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
Ciasto:
Mąkę przesiej, zrób w środku dołek ew. wbij do niego jajo i wlej łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewaj też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję