menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozkruszamy, mieszamy ze szklanką letniej przegotowanej wody oraz cukrem. Uwaga: do ciasta z mąki razowej dodaje się więcej drożdży niż do pizzy z mąki pszennej. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz drożdże i wyrabiamy ciasto. Kulę z ciasta wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz. Szynkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy szynkę. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do szynki i razem dusimy 10-15 minut. Szynkę z cebulą przyprawiamy połową oregano, pieprzem i czosnkiem. Jeżeli używamy pomidorów z puszki , to wlewamy zalewę z pomidorów (odparuje w czasie dalszego duszenia, a całość zyska pomidorowy aromat). Stolnicę posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub cztery części, w zależności od tego, jakiej wielkości pizze chcemy przygotować. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na okrągłe placki, uważając, żeby grubsze było przy brzegach. Smarujemy dwiema łyżeczkami oliwy. Rozkładamy na placku pomidory (pomidory świeże wcześniej blanszujemy i obieramy ze skórki), a na nich farsz z szynki i cebuli. Na tej warstwie „zegarowo” układamy długie paski anchois oraz oliwki, a na wierzchu – plastry mozzarelli. Posypujemy resztą oregano. Pizze przekładamy na posmarowaną oliwą blachę i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C.

ocena:

Pizza chlebowa po neapolitańsku

składniki

Ciasto
  • po 250 mąki żytniej razowej i pszenne
  • 60 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Farsz
  • 1 cebula
  • 3- 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • 150 g filecików anchois,
  • 30 czarnych lekko podduszonych oliwek
  • 300 g wędzonej gotowanej szynki
  • 20 g sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce oregano i czarnego pieprzu
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozkruszamy, mieszamy ze szklanką letniej przegotowanej wody oraz cukrem. Uwaga: do ciasta z mąki razowej dodaje się więcej drożdży niż do pizzy z mąki pszennej. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz drożdże i wyrabiamy ciasto. Kulę z ciasta wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz. Szynkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy szynkę. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do szynki i razem dusimy 10-15 minut. Szynkę z cebulą przyprawiamy połową oregano, pieprzem i czosnkiem. Jeżeli używamy pomidorów z puszki , to wlewamy zalewę z pomidorów (odparuje w czasie dalszego duszenia, a całość zyska pomidorowy aromat). Stolnicę posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub cztery części, w zależności od tego, jakiej wielkości pizze chcemy przygotować. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na okrągłe placki, uważając, żeby grubsze było przy brzegach. Smarujemy dwiema łyżeczkami oliwy. Rozkładamy na placku pomidory (pomidory świeże wcześniej blanszujemy i obieramy ze skórki), a na nich farsz z szynki i cebuli. Na tej warstwie „zegarowo” układamy długie paski anchois oraz oliwki, a na wierzchu – plastry mozzarelli. Posypujemy resztą oregano. Pizze przekładamy na posmarowaną oliwą blachę i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję