menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. W rondelku zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory oraz przyprawy i duś całość około 1 godziny do czasu aż powstanie jednolita masa. Sos można przetrzeć przez sito, ale ja wole taki nie do końca gładki. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy paseczkami szynki, oliwkami i cebulką. Całość posypujemy żółtym serem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250°) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.

ocena:

Pizza z szynką parmeńską i oliwkami

składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 25 g drożdży
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20-30 ml oliwy

Farsz

  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 150 g czarnych oliwek
  • pół czerwonej, posiekanej cebuli
  • 200 g mozzarelli w wiórkach
  • świeże oregano

Sos

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 50 ml oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. W rondelku zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory oraz przyprawy i duś całość około 1 godziny do czasu aż powstanie jednolita masa. Sos można przetrzeć przez sito, ale ja wole taki nie do końca gładki. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy paseczkami szynki, oliwkami i cebulką. Całość posypujemy żółtym serem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250°) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję