menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odcedzamy tuńczyka z oleju, na którym podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy ryż i całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy rozdrobnioną rybę, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przegotowaną wodą, tak aby całość przykryta była na dwa palce. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, a kiedy wywar odparuje, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 do 15 minut. Najlepiej jest podać na stół w efektownym naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, posypując danie posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Risotto z tuńczykiem

składniki

  • 300 g tuńczyka w oleju (może być w sosie własnym – wtedy dodajemy oliwę z oliwek)
  • 350 g ryżu
  • 250 g groszku konserwowego
  • 250 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 poszatkowane cebule
  • 250 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odcedzamy tuńczyka z oleju, na którym podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy ryż i całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy rozdrobnioną rybę, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przegotowaną wodą, tak aby całość przykryta była na dwa palce. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, a kiedy wywar odparuje, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 do 15 minut. Najlepiej jest podać na stół w efektownym naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, posypując danie posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję