menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcz i cytrynę myjemy, obieramy ze skórki – najlepiej cieniutko przy pomocy specjalnego nożyka. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z galaretką z porzeczki, musztardą i czerwonym winem. Skórki cytrusów zalewamy wrzątkiem. Jeżeli mamy słodsze wino, to nie dodajemy cukru, jeżeli wino jest wytrawne to dodajemy szczyptę do posłodzenia. Do całości dodajemy pół łyżeczki octu winnego lub łyżeczkę soku z cytryny, dorzucamy kilka paseczków skórki pomarańczowej i odrobinę cytrynowej. Mieszamy.

ocena:

Sos cumberland

składniki

  • 100 g galaretki z czerwonej porzeczki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżeczka musztardy typu sarepska lub inna ostra
  • 1 cytryna
  • pół łyżeczki czerwonego octu winnego 6%
  • cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomarańcz i cytrynę myjemy, obieramy ze skórki – najlepiej cieniutko przy pomocy specjalnego nożyka. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z galaretką z porzeczki, musztardą i czerwonym winem. Skórki cytrusów zalewamy wrzątkiem. Jeżeli mamy słodsze wino, to nie dodajemy cukru, jeżeli wino jest wytrawne to dodajemy szczyptę do posłodzenia. Do całości dodajemy pół łyżeczki octu winnego lub łyżeczkę soku z cytryny, dorzucamy kilka paseczków skórki pomarańczowej i odrobinę cytrynowej. Mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję