X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku.

 

 

Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Przepis krok po kroku.

 

Dzisiaj mam dla Was totalny „comfort food”, czyli danie które samo się robi;-) Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą to potrawa idealna kiedy mamy lenia lub nadmiar obowiązków. Wystarczy kilka nieskomplikowanych ruchów, chwila pieczenia w piekarniku i mamy pyszny rodzinny obiad.

 

Składniki:

 

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie (100 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny 
  • garść listków bazylii
  • sos do kurczaka z papryką (ja wybrałem ten od Roleskiego)

 

Przygotowanie:

 

Mięso nasmaruj połową oliwy z oliwek, dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Odstaw na 10 minut aby przyprawy przeniknęły wgłąb kurczaka.

 

Na patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek, wrzuć obrane ząbki czosnku, które uwolnią swój aromat. Piersi podsmaż, aż będą rumiane, około 2-3 minuty z każdej strony.

 

 

Podsmażone piersi przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdy kawałek mięsa połóż na przemian dwa plastry pomidora oraz dwa plastry mozzarelli. Posyp listkami bazylii. Zapiekaj w 230°C z funkcją grilla przez 10-12 minut w górnej części piekarnika.

 

 

Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja wybrałem ryż i surówkę z młodej kapusty z koperkiem, ogórkiem i pomidorem. Jako dodatek smakowy postawiłem na sos do kurczaka z papryką

 

 

 

 

Danie dla wszystkich zapracowanych

 

 

Jak widzicie pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą to banalnie proste danie, 30 minut i macie rewelacyjny posiłek. Zamiast mozzarelli możecie użyć innego miękkiego sera, może być to cheddar lub brie. Fajnie kurczak smakuje też z twardszymi serami np. parmezanem. W trochę innej wersji pierś można zrobić kieszeń i faszerować pomidorem i mozzarellą. Ten rodzaj mięsa w ogóle daje spore pole do popisu, TUTAJ znajdziecie więcej inspiracji na potrawy z piersią kurczaka.

 

 

Jeżeli chodzi o sos to dla mnie kapitalnie z tą potrawą łączy się sos do kurczaka z papryką od Roleskiego. Ponieważ sos jest delikatnie pikantny, mocno pomidorowy z nutą papryki, dodaje potrawie charakteru. Jeszcze raz polecam wszystkim zapracowanym lub leniwym pierś z mozzarellą i pomidorem, będziecie zachwyceni. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Karola K

    Danie petarda!
    Szybko, smacznie bez kombinowania
    Cała rodzinka zachwycona i najedzona ❤️

    • Jakub Kuroń

      Karola,
      Takie komentarze to miód na moje serce, dzięki wielkie 🙂

  2. Dorota

    Witam, a co jesli nie ma piekarnika z funkcja grilla?

    • Jakub Kuroń

      Jeżeli nie masz funkcji grill, użyj termoobiegu 230°C. Czas pieczenia nie powinien ulec zmianie.
      Pozdrawiam 🙂

  3. JUSTYNA

    To już wiem co dzisiaj zrobię na wczesną kolację 🙂

    • Jakub Kuroń

      Super!
      Smacznego 🙂

  4. Lucyna

    Jakiego ryżu pan używa? Tak ładnie wygląda na talerzu

    • Jakub Kuroń

      Na tym zdjęciu jest zwykły długi ryż paraboiled

  5. Aga

    Fajnie wygląda to danie , poszukuje inspiracji na jakieś danie , które mam przygotować na wieczór panieński i zabrać ze sobą. Czy da się je odgrzać , bądź też zjeść na zimno ?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz to danie odgrzać w piekarniku lub podawać na zimno.

  6. Kasia Ch.

    Wow! Powiem, że nie spodziewałam się takiego szybkiego wykonania! Więc zdecydowanie na plus 🙂 Wszystkie składniki mam, z wyjątkiem sosu.. ale zaraz i tak sie wybieram do sklepu, więc jutro na obiad wypróbuje to danie 🙂 pozdrawiam z Belgii

    • Jakub Kuroń

      Pozdrawiamy z Warszawy i życzymy smacznego 🙂

Sprawdź również