Dania główneDrób
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku.
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj mam dla Was totalny „comfort food”, czyli danie które samo się robi;-) Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą to bez wątpienia idealna potrawa kiedy mamy lenia lub nadmiar obowiązków. Wystarczy kilka nieskomplikowanych ruchów, chwila pieczenia w piekarniku i mamy pyszny rodzinny obiad.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka lub np. z indyka
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli w zalewie (100 g)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny
- garść listków bazylii
- sos do kurczaka z papryką (ja wybrałem ten od Roleskiego)
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso nasmaruj połową oliwy z oliwek, następnie dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Odstaw na 10 minut aby przyprawy przeniknęły wgłąb kurczaka.
Krok 2:
Po drugie na patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek, wrzuć obrane ząbki czosnku, które uwolnią swój aromat. Następnie piersi podsmaż, aż będą rumiane, około 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 3:
Po trzecie podsmażone piersi przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż na przemian dwa plastry pomidora oraz dwa plastry mozzarelli. Posyp listkami bazylii. Na koniec zapiekaj w 230°C z funkcją grilla przez 10-12 minut w górnej części piekarnika.
Krok 4:
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja wybrałem ryż i surówkę z młodej kapusty z koperkiem, ogórkiem i pomidorem. Jako dodatek smakowy postawiłem na sos do kurczaka z papryką.
Danie dla wszystkich zapracowanych
Jak widzicie pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą to banalnie proste danie, 30 minut i macie rewelacyjny posiłek. Zamiast mozzarelli możecie użyć innego miękkiego sera, może być to cheddar lub brie. Fajnie kurczak smakuje też z twardszymi serami np. parmezanem. W trochę innej wersji pierś można zrobić kieszeń i faszerować pomidorem i mozzarellą. Ten rodzaj mięsa w ogóle daje spore pole do popisu, TUTAJ znajdziecie więcej inspiracji na potrawy z piersią kurczaka.
Jeżeli chodzi o sos to dla mnie kapitalnie z tą potrawą łączy się sos do kurczaka z papryką od Roleskiego. Ponieważ sos jest delikatnie pikantny, mocno pomidorowy z nutą papryki, dodaje potrawie charakteru. Jeszcze raz polecam wszystkim zapracowanym lub leniwym pierś z mozzarellą i pomidorem, będziecie zachwyceni. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
A w piekarniku gazowym wyjdzie takie danie?
Myślę, że tak.
Danie petarda!
Szybko, smacznie bez kombinowania
Cała rodzinka zachwycona i najedzona ❤️
Karola,
Takie komentarze to miód na moje serce, dzięki wielkie 🙂
Witam, a co jesli nie ma piekarnika z funkcja grilla?
Jeżeli nie masz funkcji grill, użyj termoobiegu 230°C. Czas pieczenia nie powinien ulec zmianie.
Pozdrawiam 🙂
To już wiem co dzisiaj zrobię na wczesną kolację 🙂
Super!
Smacznego 🙂
Jakiego ryżu pan używa? Tak ładnie wygląda na talerzu
Na tym zdjęciu jest zwykły długi ryż paraboiled
Fajnie wygląda to danie , poszukuje inspiracji na jakieś danie , które mam przygotować na wieczór panieński i zabrać ze sobą. Czy da się je odgrzać , bądź też zjeść na zimno ?
Tak, możesz to danie odgrzać w piekarniku lub podawać na zimno.
Wow! Powiem, że nie spodziewałam się takiego szybkiego wykonania! Więc zdecydowanie na plus 🙂 Wszystkie składniki mam, z wyjątkiem sosu.. ale zaraz i tak sie wybieram do sklepu, więc jutro na obiad wypróbuje to danie 🙂 pozdrawiam z Belgii
Pozdrawiamy z Warszawy i życzymy smacznego 🙂