menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i cały czas mieszając, gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy starty ser, mieszając gotujemy, aż ser się rozpuści. Gotujemy około 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Możemy dodać łyżkę tartego oscypka.

ocena:

Sos serowy

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 150 g ostrego żółtego tartego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i cały czas mieszając, gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy starty ser, mieszając gotujemy, aż ser się rozpuści. Gotujemy około 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Możemy dodać łyżkę tartego oscypka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję