menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki oczyszczamy z nieczystości i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nakładamy farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładamy ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. Takie szaszłyki  można oczywiście przygotować na patelni lub w piekarniku.

ocena:

Szaszłyk z pieczarek po huzarsku

składniki

  • 1 kg dużych pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po 2 łyżeczki majeranku i ostrej papryki lub chilli
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki oczyszczamy z nieczystości i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nakładamy farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładamy ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. Takie szaszłyki  można oczywiście przygotować na patelni lub w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję