menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku wstaw posolony wrzątek. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Całość zamieszaj. Tagliatelle dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik. W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę. Podajemy tagliatelle w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny.

ocena:

Tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym

składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 cebula, bardzo drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, utarte
  • 1 łyżka listków rozmarynu, posiekanych
  • 1 łyżka bazylii, posiekanej
  • 1 łyżka natki, posiekana
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
    300 g makaronu tagliatelle lub innego
  • Sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • pół pęczka bazylii
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    -2 łyżki oliwy
    -sól, pieprz
    -żółty ser 100 g do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku wstaw posolony wrzątek. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, musi być al dente. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory w puszce i duś na średnim ogniu, kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Całość zamieszaj. Tagliatelle dodaj do sosu, razem z liśćmi bazylii. Poczekaj aż makaron wchłonie część sosu i wyłącz palnik. W misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Dokładnie wyrób mięso, im dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzej dość mocno oliwę. Formuj z mięsa małe pulpeciki i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 4 minuty, co chwilę przewracając pulpeciki na drugą stronę. Podajemy tagliatelle w sosie pomidorowym z pulpecikami, posypane tartym serem i kawałkiem zieleniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję