menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na mące rozkładamy pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Dodajemy 100 g cukru, sól i jajko. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Orzechy grubo siekamy. Pozostały cukier topimy na patelni i lekko go rumienimy na kolor złotożółty. Dodajemy orzechy i prażymy je krótko w karmelu, dodajemy śmietanę, miód i zagotowujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia, masę lekko studzimy. Piekarnik rozgrzewamy  Z ciasta wycinamy krążek o średnicy 30 cm i wykładamy nim tortownicę. Na ciasto wylewamy masę orzechową, a wystające brzegi zakładamy na nadzienie. Z reszty ciasta rozwałkowujemy krążek, przykrywamy nadzienie, brzegi dobrze sklejamy. Wierzch  ciasta smarujemy żółtkiem rozmąconym w mleku. Pieczemy około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto szczelnie zapakowujemy. Najlepsze jest po tygodniu.

ocena:

Torcik orzechowy

składniki

  • 350 g mąki (około 2 szklanek)
  • 250 g schłodzonego masła
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • (Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na mące rozkładamy pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Dodajemy 100 g cukru, sól i jajko. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Orzechy grubo siekamy. Pozostały cukier topimy na patelni i lekko go rumienimy na kolor złotożółty. Dodajemy orzechy i prażymy je krótko w karmelu, dodajemy śmietanę, miód i zagotowujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia, masę lekko studzimy. Piekarnik rozgrzewamy  Z ciasta wycinamy krążek o średnicy 30 cm i wykładamy nim tortownicę. Na ciasto wylewamy masę orzechową, a wystające brzegi zakładamy na nadzienie. Z reszty ciasta rozwałkowujemy krążek, przykrywamy nadzienie, brzegi dobrze sklejamy. Wierzch  ciasta smarujemy żółtkiem rozmąconym w mleku. Pieczemy około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto szczelnie zapakowujemy. Najlepsze jest po tygodniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję