menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawionego, umytego i obsuszonego zająca lub królika porcjujemy. Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Pomidory resztę czosnku, natkę pietruszki – drobno siekamy i ucieramy razem z filecikami anchois. Dodajemy do mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody lub winem i dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem.

ocena:

Zając z suszonymi pomidorami i anchois

składniki

  • 1 zając lub królik
  • 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • 6 filecików anchois
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki zmielonej kolendry
  • 4 goĹşdziki
  • estragon, sól, pieprz
  • ewentualnie 100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawionego, umytego i obsuszonego zająca lub królika porcjujemy. Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Pomidory resztę czosnku, natkę pietruszki – drobno siekamy i ucieramy razem z filecikami anchois. Dodajemy do mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody lub winem i dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję