Przepis
Przekąski na zimno
Smalec z jabłkiem
Składniki
-500 g słoniny lub tłuszczu wieprzowego
ze skwarkami
-1 winne jabłko
-1 cebula
-1 łyżeczka majeranku
-sól
Sposób przygotowania
Słoninę kroimy w drobną kostkę lub mielimy, podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopi. Osobno obieramy, kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją na jasnozłoty kolor. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy jabłko i cebulę do roztopionej słoniny, mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Pod koniec wrzucamy suszony majeranek, i sól do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.
Lubię Pana przepisy bo są prawie takie jak mojej babci. W przypadku smalcu babcia nie dodawała majeranku. Dlatego jest …prawie Zabieram się za smalec, którego nie robiłam od ponad 20 lat . Pozdrawiam serdecznie