18 listopada 2016|Kulinaria
Przepisy na dania z kociołka
Dania kociołkowe to w naszej rodzinie sposób na udaną imprezę na świeżym powietrzu. W tym roku na długi weekend zamiast grilla wybrałem kociołek i kilka „jednogarnkowych” potraw, które wy też możecie z łatwością wykonać sami.
Zupa z jesiotra z krewetkami
To moja wariacja na temat węgierskiej zupy Halaszle. Zamiast tradycyjnie w niej występującego karpia dodałem jesiotra, którego większą część wędziłem dzień wcześniej. W przepisie zrezygnowałem także ze smalcu, na którym przeważnie przygotowuje się tę zupę, na rzecz nieco zdrowszej oliwy. Na koniec do zupy trafiły także raczej w Halaszle nie spotykane krewetki i skórka cytrynowa, które dodały wykwintnego charakteru temu daniu. To idealne propozycja na pożywny letni obiad, jak i rozgrzewającą zimową zupę. Tu znajdziesz przepis >>>
Afrykański gulasz Boerów
Boerowie (lub Burowie) to potomkowie europejskich kalwinistów, luteranów i hugenotów którzy w XVII i XVIII zasiedli tereny obecnej Afryki północnej. Wspominam o nich, ponieważ tradycyjny kociołek Burów podarował nam przed laty ksiądz Marian Midura, misjonarz, którzy wiele lat spędził między innymi właśnie w tym regionie świata. Dokładną historię tego kociołka możecie poznać klikając tutaj (link).
Gulasz Burów to solidna porcja jagnięciny z ziemniakami o delikatnie słodkim morelowym aromacie i smaku, uzupełniona pikantnymi nutami harrisy (pasty paprykowej) z wyraźnym dodatkiem aromatycznego curry, który nadaje całości dodatkowej głębi. Bogactwo smaku gulasz najpełniej oddaje na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty przegryzą się ze sobą. Tu znajdziesz przepis >>>
Kurczak po katalońsku
Tani, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny klasyk kuchni katalońskiej. Użyłem piersi z kurczaka by skrócić czas przygotowywania całości i nieco uprościć tą potrawę. Dodany do niej ryż wchłonie soki i tłuszcz wytopiony z mięsa, bulion i pomidory zatrzymując w sobie całą niesamowitą mieszankę smaków. Tu znajdziesz przepis >>>
Źeberka w pomidorach po azjatycku
Danie, którego nauczył mnie mój tato. Jest niezbyt skomplikowane, choć trochę czasochłonne. Jeśli do tej pory przygotowywaliście żeberka tylko na sposób tradycyjny z cebulką, to jest to zdecydowanie propozycja dla was. Uwaga – to danie dla osób, które nie boją się trochę pobrudzić podczas jedzenia. No i, oczywiście dla tych, którzy lubią oblizywać palce po skończonym posiłku – uwierzcie na słowo, że trudno się powtrzymać. Tu znajdziesz przepis >>>
13 września 2018|Testy/Recenzje
Grill Kamado Mini- recenzja
Ostatnio wpadł mi w ręce Grill Kamado Mini. Jako że uwielbiam wszystko co jest przygotowywane na ruszcie, nie mogłem się doczekać, aby go wypróbować.
Przejdź do wpisu3 lipca 2018|Testy/Recenzje
Patelnia tytanowa WOLL – recenzja
Przez lata praktyki w gastronomii jako szef kuchni. Czy jako domowy „kuchcik”, nauczyłem się że nieważna jest ilość sprzętu kuchennego ale jego jakość i uniwersalność. Idealnym przykładem takiej wszechstronności jest patelnia tytanowa WOLL.
Przejdź do wpisu12 grudnia 2020|Porady dietetyczne
Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się?
Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się? Cały rok czekamy na te kilka dni… 12 potraw wigilijnych, pachnąca …
Czytaj dalej „Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się?”
Przejdź do wpisu