Przepis
MakaronPotrawy z ziemniaków
Ziemniaki nadziewane serem Mascarpone
Składniki
- 10 dużych ziemniaków
- 250 g sera Mascarpone
- 100 g ostrego sera: oscypka, parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki pamiętajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby można je było łatwiej postawić. Ziemniaki przekrajamy na pół i wydrążamy łyżeczką. Wydrążony farsz mieszamy z serem Mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem. W wydrążone miejsce wkładamy farsz i posypujemy żółtym serem. Ziemniaki ustawiamy na blaszce i zapiekamy około 10 minut w nagrzanym do 160ºC piekarnika