Boże NarodzenieRyby
Pstrąg z jabłkami Macieja Kuronia
Gdy chcemy żeby ryba pięknie się prezentowała na stole podjemy ją bez wątpienia w całości, wtedy wygląda najlepiej i cieszy nasze oczy. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pstrąga z jabłkami, rybę pieczoną z dodatkiem soku z jabłek. Bardzo lubię, gdy w przepisie z rybą występują owoce, nadają fajnego smaku całej potrawie. Przepis na pstrąga z jabłkami czeka na Was poniżej.
Pstrąg z jabłkami Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 pstrąg na osobę
- ćwiartka kwaśnego soczystego jabłka
- 50 g soku jabłkowego
- pół cytryny
- „naparstek” calvadosa lub polskiego odpowiednika
- sól
- pieprz np. czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Ze sprawionego pstrąga usuń skrzela. Następnie ryby przypraw, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ćwiartkę cytryny zostaw do dekoracji).
Krok 2:
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej sokiem jabłkowym. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Włóż do nagrzanego (150°) piekarnika i piecz w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Odparowany sok uzupełnij.
Krok 3:
Na talerz wylej zagęszczony sok, na którym ułóż pstrąga. Następnie całość udekoruj upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Na koniec wspaniały efekt osiągniesz, polewając gorącą rybę calvadosem i podpalając przy podawaniu.
Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.