X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Pstrąg z jabłkami Macieja Kuronia

Gdy chcemy żeby ryba pięknie się prezentowała na stole podjemy ją bez wątpienia w całości, wtedy wygląda najlepiej i cieszy nasze oczy. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pstrąga z jabłkami, rybę pieczoną z dodatkiem soku z jabłek. Bardzo lubię, gdy w przepisie z rybą występują owoce, nadają fajnego smaku całej potrawie. Przepis na pstrąga z jabłkami czeka na Was poniżej. 

Pstrąg z jabłkami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 pstrąg na osobę
  • ćwiartka kwaśnego soczystego jabłka
  • 50 g soku jabłkowego
  • pół cytryny
  • „naparstek” calvadosa lub polskiego odpowiednika
  • sól
  • pieprz np. czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Ze sprawionego pstrąga usuń skrzela. Następnie ryby przypraw, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ćwiartkę cytryny zostaw do dekoracji).

Krok 2:

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie do brzucha włóż ćwiartkę jabłka i polej sokiem jabłkowym. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Włóż do nagrzanego (150°) piekarnika i piecz w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Odparowany sok uzupełnij.

Krok 3:

Na talerz wylej zagęszczony sok, na którym ułóż pstrąga. Następnie całość udekoruj upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Na koniec wspaniały efekt osiągniesz, polewając gorącą rybę calvadosem i podpalając przy podawaniu.

Więcej inspiracji na pyszne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również