Przepis
DróbPotrawy mięsne
Pierś indyka pieczona
Składniki
- 1,5 kg piersi indyka
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- tymianek, rozmaryn (kilka igieł)
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy pastą przygotowaną z posiekanego czosnku wymieszanego z tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso wstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, by przeszło aromatem przypraw. Mięso obsmażamy na rumiano z wszystkich stron, następnie układamy je na blasze do pieczenia i posypujemy grudkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i podlewając wywarem, pieczemy 30 minut. Obkładamy obgotowanymi w mundurkach, obranymi ziemniakami, podlewamy sosem od pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy tak długo, aż ziemniaki się zrumienią.