X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Pierś indyka pieczona

Składniki

  • 1,5 kg piersi indyka
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek, rozmaryn (kilka igieł)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy pastą przygotowaną z posiekanego czosnku wymieszanego z tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso wstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, by przeszło aromatem przypraw. Mięso obsmażamy na rumiano z wszystkich stron, następnie układamy je na blasze do pieczenia i posypujemy grudkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i podlewając wywarem, pieczemy 30 minut. Obkładamy obgotowanymi w mundurkach, obranymi ziemniakami, podlewamy sosem od pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy tak długo, aż ziemniaki się zrumienią.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również