Przepis
DróbPotrawy mięsne
Potrawka z podrobów drobiowych
Składniki
- 1 kg podrobów drobiowych (żołądki, wątróbki, serca)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany
- pęczek koperku
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- ew. 1 kostka rosołowa
Sposób przygotowania
Podroby obgotowujemy 15-20 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw i ew. kostki rosołowej. Wywar przecedzamy. Podroby siekamy na średniej wielkości kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy poszatkowana cebulę i posiekany ząbek czosnku. Kiedy cebula się zeszkli posypujemy ją mąką i rozprowadzamy odcedzonym wywarem. Do całości dodajemy pokrojone podroby, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy.