Przepis
DróbPrzekąski na ciepło
Wątróbka z jabłkami i żurawiną
Składniki
- 600 g wątróbki z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 kwaskowe jabłka (400 g)
- 60 g żurawiny (jedna garść)
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- ew. natka pietruszki do posypania lub listkami selera naciowego
Sposób przygotowania
Żurawinę namocz w 150 ml wrzątku. Wątróbkę umyj. Wysusz, najpierw na sicie ,potem na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj sól, pieprz, czosnek, mąkę oraz roztarty w dłoniach majeranek.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Obtocz wątróbkę w mące z przyprawami. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Do uzyskania chrupiącej skórki.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzuć pokrojone w cząstki jabłka. Każdą cząstkę zrumień z dwóch stron. Wlej żurawinę z wodą, z namaczania oraz łyżką miodu.
Odparuj płyn do konsystencji syropu i dodaj całość do wątróbki. Ewentualnie posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami selera naciowego.