Boże NarodzenieRyby
Pstrąg z migdałami Macieja Kuronia
Pstrąg z migdałami smażony w całości, przepis mojego taty Macieja. Bez wątpienia prosty, mega szybki w wykonaniu pomysł na Wasz wigilijny stół lub niedzielny obiad. Ryby są coraz chętniej kupowane przez Polaków i bardzo dobrze, bo przede wszystkim są pyszne, a można je przygotować na tysiąc sposobów. Smażone, pieczone, gotowane na parze, zupy rybne i mógłbym tak wymieniać i wymieniać, bo kombinacji i możliwości jest bardzo dużo. Spróbujcie pomysłu mojego taty, nie pożałujecie.
Pstrąg z migdałami
Składniki:
- 1 pstrąg lub dwa filety na osobę
- 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub np. płatków migdałowych
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tłuszczu np. masła lub oleju
- świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze rybę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut. Najlepiej przypraw dzień wcześniej, wtedy ryba przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczna. Następnie smaż z obu stron aż się pięknie zarumieni. Zdejmij z patelni, ale nie daj jej ostygnąć, przykryj sreberkiem na czas przygotowania migdałów.
Krok 2:
Po drugie na patelnię wrzuć migdały i smaż, aż pięknie się zezłocą. Następnie rybę ułóż na talerzu, dodaj cytrynę i listki świeżej mięty. Na koniec usmażonego pstrąga polej masłem z migdałami.
Krok 3:
Do smażonych migdałów dobrze jest dodać „naparstek” koniaku lub winiaku.
Więcej inspiracji na przepisy z rybami znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.