Wołowina, Cielęcina
Lazania wołowa
Składniki
- 800g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki (po 400g) siekanych pomidorów
- 200g pieczarek
- po pół łyżeczki tymianku, oregano
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka
Sos beszamel:
- 40g margaryny
- 40g mąki
- 0.5L mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołową.
- Około 25 płatów makaronowych do lazanii (gotowych lub własnej roboty)
- 200g żółtego tartego sera (ale najlepsza jest tarta mozzarella)
Sposób przygotowania
Rzucamy drobno skrojoną cebulę na rozgrzany olej i dodajemy starty czosnek, tymianek i oregano. Lekko koloryzujemy cebulę i dodajemy wołowinę, sól pieprz i sporą ilość papryki. Trzymamy na dużym ogniu aż całe mięso będzie brązowe, wtedy dodajemy pomidory z puszki, gotujemy około 10 minut, doprawiamy jeśli trzeba i dodajemy skrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy jeszcze około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając (najlepiej rózgą) podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy mleka i czekamy aż zgęstnieje, jeśli jest zbyt gęste, dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysokie naczynie żaroodporne ( na tą ilość składników około 30x30x10cm) smarujemy na dnie sosem a na ściankach margaryną. Układamy na dnie pierwszą warstwę makaronu i kładziemy warstwę mięsa, następną warstwę makaronu i następną mięsa aż do zużycia mięsa, mogą być nawet tylko dwie warstwy, a na sam koniec na ostatnią warstwę makaronu kładziemy sos beszamel, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.