menu

Babeczki z porzeczkami. Przepis krok po kroku.

Babeczki z porzeczkami. Przepis krok po kroku

 

Babeczki z porzeczkami. Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 220ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 350 g mąki pszennej, około 2 szklanki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g czerwonych porzeczek

 

Krem:

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g sera ricotta

 

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszania składników mokrych. Do miski wbij dwa jajka, wlej maślankę, ekstrakt waniliowy oraz roztopione przestudzone masło.  Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki.

 

W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę oczyszczoną.

 

Następnie dodawaj po łyżce składniki suche do mokrych, mieszając trzepaczką aż do dokładnego połączenia składników.

 

Gotową masą napełniaj papilotki, przełóż do odpowiedniej formy.

 

 Porzeczki oddziel od gałązek ale pozostaw kilka do dekoracji. Na wierzch poukładaj porzeczki, niektóre można wcisnąć w głąb masy. Piecz w 160°C z funkcją termoobiegu przez około 25 minut.

 

W trakcie pieczenia przygotuj krem. Wszystkie składniki kremu zmieszaj ze sobą mikserem na idealnie gładką masę. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego.

 

Babeczki po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Następnie nałóż krem i udekoruj gałązką z porzeczkami.

 

 
Babeczki z porzeczkami

W moim przekonaniu najlepszym i najszybszym sposobem na przygotowanie czegoś słodkiego, są babeczki, mufinki etc. Wystarczy połączyć mokre z suchymi składnikami i upiec, nie ma nic prostszego. W tym okresie optymalnym rozwiązaniem są babeczki z porzeczkami.

 

Owoc drugiego obiegu

 

Choć porzeczka uważana jest przez wielu, za owoc drugiego obiegu, ja uważam że jest mocno niedoceniana. Ma co prawda dużą kwasowość, jednak zrównoważona słodyczą daje magiczne efekty. Niewiele osób też wie, że bardzo dobrze nadaje się do wytrawnych dań np: Ostatnio widziałem podczas tak zwanej nocy „śledzioźerców”, śledzia podanego z czerwoną porzeczką. Sos porzeczkowy wybitnie nadaje się do ciemnych mięs. A smorodinówka to jedna z moich ulubionych nalewek. Nie zapominajmy o słodyczach, a najbardziej o atencję proszą babeczki z porzeczkami.

 

Włoski sojusznik

Do zwieńczenia babeczek, włączył się włoski sojusznik. Krem który wylądował na wierzchy powstał na bazie ricotty i muszę przyznać, że sprawdził się naprawdę super. Lekko słony krem i jego jedwabista struktura idealnie wsparła babeczki z porzeczkami. Do dekoracji można oczywiście użyć dodatkowej porcji porzeczek lub innych sezonowych owoców.

Jeżeli chcecie zjeść coś pysznie słodkiego, przy niedużym nakładzie sił. Polecam babeczki z porzeczkami, są naprawdę cudowne. Wypróbujcie przepis i dajcie znać w komentarzu, co myślicie.

 

Smacznego!!!

 

Przypomnę Wam jeszcze, że mam na stronie fajny przepis na inne babeczki! Babeczki marchewkowe (link)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *