menu

Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku

Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku.

 

Maj i czerwiec zaskoczyły nas wielce pozytywnie, żar leje się z nieba a jeziora i rzeki nagrzały się do ponad 20°C. Najlepszą receptą na taką zwariowaną pogodę są domowe lody truskawkowe.

 

 

Istne kulinarne szaleństwo

 

Zawsze z nadejściem czerwca, polska kraina zamienia się w monotematyczny dom wariatów. Wszyscy mówią o truskawkach, szukają na nie przepisów, zaopatrują się hurtowo i przetwarzają. Choć sezon jest względnie długi, zazwyczaj od czerwca do połowy lipca to My miłośnicy tych owoców po prostu nie możemy się nacieszyć truskawkami. Istne kulinarne szaleństwo 🙂

 

Ambasadorka polskich smaków

 

Polska jest krajem, który może pochwalić się wieloma produktami spożywczymi najwyższej światowej jakości: serami, wędlinami czy miodami. W tym samym rzędzie postawiłbym truskawkę, oczywiście taką uczciwie uprawianą, bez sztucznych nawozów i oprysków. Moja ulubiona to ta z Piorunowa koło Błonia w Mazowieckim. Moi dziadkowie mają tam gospodarstwo rolne, ale niestety nie mają truskawek. Dlatego trzeba się bujnąć, najlepiej na rowerku, bo to kilka kilometrów i cieszyć się ekologicznymi truskawkami. Warto zebrać je samemu z krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link).

 

Liczne właściwości zdrowotne 

 

Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki (32kcal). Chyba, że zeżre się je z czekoladą lub bitą śmietaną ;-). Podobno jedna szklanka truskawek to 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C u dorosłego człowieka oraz mają niski indeks glikemiczny.

 

Smak orzeźwienia

 

Teraz do meritum, bo miało być o lodach. Przepis który dzisiaj Wam polecam jest banalnie prosty i składa się tylko z czterech składników. Można powiedzieć, że jest bardzo light bo nie zawiera śmietany ani żółtek, a cukier śmiało można zamienić innym słodziwem. Takie domowe lody truskawkowe to prawdziwy smak orzeźwienia bez poczucia winy, że opędzlowało się coś bardzo kalorycznego. Myślę, że więcej słów zachęty nie potrzeba. Zabierajcie się do roboty, sezon nie będzie trwał wiecznie 😉

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku i zostawieniu komentarza pod wpisem.

 

SMACZNEGO!

 

Składniki:

 

  • 350 g zmiksowanych truskawek
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 białka

 

Zmiksowane truskawki wymieszaj mikserem z cukrem i esencją waniliową. Następnie dodaj białka i mieszaj 5 minut na wysokich obrotach. 

 

Tak przygotowane lody przełóż do plastikowego naczynia szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki. Po ok 6 godzinach są gotowe 🙂 

 

Smacznego! 

Chcesz śledzić na bierząco nasze przepisy?

Zapraszam na mój Facebook oraz Inastgram 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję