menu

Domowy kebab. Przepis krok po kroku.

 

 

Domowy kebab. Przepis krok po kroku

 

Dzisiaj wjeżdża przepis, z którym muszę przyznać, trochę się bujałem. Miałem duże wątpliwości, czy uda się stworzyć dobry przepis na domowy kebab, bez odpowiedniego rożna, czy mieszanki przypraw. Dzisiaj mogę z nieskrywaną dumą powiedzieć, że kebab z tego przepisu smakuje bajecznie. 

 

 

Składniki na 4 kebaby:

 

  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski)

 

Warzywa:

 

  • ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zielony długi ogórek
  • ewentualnie 1 czerwona cebula

 

Przygotowanie:

 

Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 °C z funkcją grilla. Udka nadziej na szpadki do szaszłyków, po 2 na każdy kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł.

 

W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję warzyw, mięsa oraz solidną porcję sosu czosnkowego. Zwiń w rulon zawijając spód do środka, aby podczas jedzenia nic z niego nie wypadało. Dla pewności możesz kebaba zawinąć jeszcze w folię aluminiową lub pergamin.

 

 

 

Najlepszy domowy kebab

 

Jak widać na zdjęciu powyżej, można przygotować także wersję na talerzu z frytkami i surówką, zależy którą opcję lubisz bardziej. Nie zapomnij o solidnej porcji sosu czosnkowego od Roleskiego. Tak przygotowany kebab możesz śmiało w okresie grillowym przygotować na rożnie, goście będą zachwyceni. Natomiast po garść grillowych inspiracji  zapraszam TUTAJ.

 

 

Jeżeli szukasz przepisu na NAJLEPSZY DOMOWY KEBAB to dobrze trafiłeś, będziesz zachwycony. W razie pytań, wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 😉

 

 

SMACZNEGO!!!

Jedna odpowiedź do “Domowy kebab. Przepis krok po kroku.”

  1. Kinga pisze:

    Witam muszę przyznać, że domowy kebab Pana autorstwa niezwykle przypadł mi do gustu. Jednakże mój piekarnik nie ma funkcji grilla i termoobiegu. Czy “normalnie” upieczone da podobny efekt smakowy i wizualny?może jednak w inny sposób potraktować mięsko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję