X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaRóżne przepisyWołowina, Cielęcina

Hamburger wołowy z serem provolone

Prawdziwy hamburger wołowy nie musi oznaczać wyjścia na miasto. Z dzisiejszym przepisem przygotujecie rewelacyjne burgery w domowym zaciszu, o ile macie pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Przekonacie się, że wołowina z pewnością nie jest ciężka w obróbce.

Hamburger wołowy z serem provolone. Przepis krok po kroku

Składniki:

Burgery:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g sera provolone, mozzarella lub np. cheddar
  • 2 pomidory np. żółty, czerwony, mix
  • 1/2 główki sałaty
  • sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego
  • sól, pieprz
Grillowane warzywa:
  • 1 cukinia 
  • 1 bakłażan
  • 2 małe czerwone cebule 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

 

Krok 1:

Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wyrób rękoma aby ładnie się kleiło. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wołowinę podziel na 4 równe kotlety, na każdy połóż porcję startego sera, na koniec uformuj zgrabne burgery.

Krok 2:

Przygotuj grillowane warzywa. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry grubości 1 cm. Cebulę podziel na ćwiartki. Warzywa skrop oliwą z oliwek, następnie dodaj gałązki tymianku, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Warzywa grilluj na rozgrzanej patelni lub np. tradycyjnym ruszcie, gotowe przełóż na półmisek. Jeśli używasz patelni grillowej, przetrzyj ruszt ręcznikiem papierowym. Następnie grilluj uformowane burgery, po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu kotletów, na tej samej patelni opiecz bułki.

Krok 3:

Pomidory pokrój w plastry, następnie nsałatę podziel na liście, umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Bułki posmaruj z obu stron sosem do steków i burgerów. Na spód połóż sałatę, następnie plaster pomidora, kotlet i jeszcze jeden kawałek pomidora. Całość nakryj drugim kawałkiem bułki.

Burgera podawaj z grillowanymi warzywami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jak widzicie hamburger wołowy to jest żadna filozofia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości mięso i kolorowe, świeże dodatki. Ważny jest także sos, ja wybrałem lekko pikantny, mocno pomidorowy z kawałkami warzyw sos do steków i burgerów od Roleskiego.

Jeżeli zabierzecie się za przygotowywanie burgerów z mojego przepisu i cokolwiek będzie niejasne, napiszcie komentarz, jak najszybciej potrafię rozwieję Wasze wątpliwości

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook 

Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również