menu

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku.

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki

 

Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na krewetki. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze.

 

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki:

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.

 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki, aż zrobią się różowe i lekko zrumienią. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, smaż aż zmięknie 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj masło, kiedy się rozpuści wlej wino.

 

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki i skórkę cytrynową. Na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.

 

Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.

 

Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.

 

Klasyczne połączenie

 

Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek, natka pietruszki… to nie może się nie udać :-). Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki to jeden z klasyków które warto znać. Idealnie sprawdza się jako danie na romantyczną kolację, lub jeżeli taka jak ja z Bogusią lubicie sobie czasem dogodzić, tak bez okazji. Wiem, że część z Was nie przepada za krewetkami ale ja je wprost uwielbiam. Krewetki zawsze wybieram surowe, czyli szare które dopiero po obróbce cieplnej zmieniają kolor na różowy. 

 

Zakochałem się w krewetkach

 

Zakochałem się w krewetkach wiele lat temu, na wakacjach w Chorwacji. Byliśmy na wyspie Pag (link), Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się škampinažaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

31 odpowiedzi na “Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku.”

  1. PAULINA pisze:

    a wino mozna czyms innym zastapic?

  2. aka pisze:

    krewetki już obrane?

  3. Monika84marciniak pisze:

    Zrobiłam wczoraj na kolację, wyszło super! 🙂 pominęłam białe wino( nie miałam niestety na stanie i podlałam bulionem), dodałam kawałek czerwonej papryczki. Danie szybkie, smaczne, nieskomplikowane. Polecam:)

  4. związek na patelni pisze:

    za rewetkami nie przepadam ale w takiej wersji bym spróbowała

  5. Izabela pisze:

    Czy można zrobić z krewetek mrożonych…?

  6. Bartek pisze:

    Jakie wino używasz? Dokładnie markę mi. Chodzi

    • Jakub Kuroń pisze:

      Bartek,

      Nie chcę wskazywać konkretnej marki. Powinno być białe wytrawne, nie jakiś “śikacz”. Takie za około 20 zł z Biedronki lub Lidla wystarczy. Mają dobrej jakości bogatą ofertę 🙂
      Do krewetek lubię wina włoskie lub hiszpańskie ale nowy świat także wypada dobrze.

  7. Aneta pisze:

    Robię takie dodajac odrobine papryczki peperoni… pycha

  8. Asia pisze:

    Robiłam to danie wiele razy, uwielbiamy je z mężem. Polecamy ❤️ i dzięki za przepis.

  9. Magda pisze:

    Zrobiłam jako jedno z dań wigilijnych. Pyszne, obłęd … wszyscy się zajadali. Szybko, smacznie

  10. Justyna pisze:

    Proste, łatwe i bardzo smaczne. Idealne na pierwszą, samodzielna przygodę z krewetka.

  11. Aneta pisze:

    Prosto pysznie, poprostu wyśmienicie. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu. Obłędnie pyszne

  12. Marek pisze:

    Sprawdzone… Pyszności 😉 !!! Polecam

  13. w000jt333k pisze:

    Klasyczne połączenie smaków i bardzo śródziemnomorski klimacik w bardzo dobrym, makaronowym wydaniu. Do tego nieskomplikowane. Ekstra!
    Mam pytanie: czy ta woda z makaronu to koniecznie? Czy nie może być np wczorajszy bulion? Czy to właśnie chodzi o tę skrobię, żeby delikatnie zagęściło? Czy o co w ogóle chodzi? 🙂

    • Jakub Kuroń pisze:

      Może być delikatny bulion. Chodzi o to aby sos w połączeniu z wodą z gotowania oblepił makaron. Wtedy konsystencja jest odpowiednia, bez tej wody makaron może wypić cały sos i będzie za sucho.

      Pozdrawiam

  14. Magda pisze:

    Czy konieczne jest wlewanie tej wody z makaronu? Czy bez niej danie będzie suche?

  15. Paulina pisze:

    Można dodać pierś z kurczaka zamiast krewetek ?

  16. Oskar pisze:

    Czy można zrobić bez pomidorów,albo je czymś zastąpić ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję