menu

Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową

Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam ciasto, które odkąd pojawiło się na naszym Wielkanocnym stole, rok rocznie robi gigantyczną furorę. Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową to jeden z najlepszych słodkich wypieków. Wykwintne połączenie goryczkowej skórki pomarańczowej z kruchym ciastem i czekoladą. Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Wielkanocy 🙂

 

 

Ciasto (spód):
 

 

Masa pomarańczowa:
 
  • 3 spore pomarańcze
  • 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

 

Dekoracja:
 
  • 1 czekolada deserowa ciemna
  • 1 czekolada biała
  • 2 łyżki masła
  • 100 g płatków migdałów

 

Sposób przygotowania: 

 

Przygotuj spód mazurka. Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąka Basia Tortowa Extra, mąka ziemniaczaną, sól i cukier puder. Dodaj posiekane masło oraz żółtka. Całość zagnieć w jednolitą masę. Uformuj z niej kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

 

Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową: Pomarańcze umyj i wyszoruj. Obierz ze skórki a następnie pokrój w drobną kosteczkę, wsyp do rondelka. Zalej szklanką wody gotuj 5 minut, odcedź skórkę pomarańczową. Czynność powtórz, aby skórka straciła goryczkę. Następnie dodaj pół szklanki cukru i dokładnie wymieszaj.

 

Dodaj 2 łyżki wody i 2 łyżki miodu. Podgrzej aż cukier się rozpuści, duś na małym ogniu przez 30 minut często mieszając. Po tym czasie dodaj konfiturę pomarańczową lub brzoskwiniową. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości.  Ja wykładam 2/3 ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywam folią spożywczą i wałkuję małym wałkiem, tak aby rozprowadzić ciasto równomiernie na całej blasze.  Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C.

 

Oddzielnie w kąpieli wodnej rozpuść dwa rodzaje czekolady, każdą z jedną łyżką masła. Następnie na upieczone ostudzone ciast ułóż warstwę przygotowanej masy pomarańczowej. Wierzch polej dwoma rodzajami rozpuszczonej czekolady.

 

Mazurek podawaj obficie posypany płatkami migdałów. 

Z tym ciastem Wasza Wielkanoc będzie niesamowicie smaczna. Mam nadzieję, że przepis w formie krok po kroku, nie sprawi Wam żadnego problemu. Jeżeli będzie inaczej piszcie komentarze, będę odpowiadał na bieżąco.

 

Jeżeli szukasz innych ciekawych przepisów kulinarnych zajrzyjcie na stronę –Basia z sercem 

 

SMACZNEGO! 

 

4 odpowiedzi na “Mazurek z karmelizowaną skórką pomarańczową”

  1. Grażyna pisze:

    Ciasto kruchutkie, całość niebo w gębie 🙂 polecam.

  2. Urszula pisze:

    To najlepszy spód do mazurka z jakim się Spotkałam. Rozpływa się w ustach i smakuje z każdą masą. Wykorzystam też do innych ciast. Dziękuję za ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję