menu

Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku.

Orzechowiec na dużą blachę

 

Orzechowiec. Składniki:

 

Ciasto:

 

  •     500 g mąki pszennej
  •     3 jajka
  •     150 g cukru
  •     2 łyżki miodu płynnego
  •     200 g masła
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

 

  •     200 g masła
  •     2 budynie waniliowe
  •     500 ml mleka
  •     3 łyżki cukru pudru

 

Masa orzechowa:

 

  •     300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
  •     100 g masła
  •     2 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.

 

Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.

 

W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. 

 

Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.

 

W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.

 

Schłódź w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia! 

 

Orzechowiec

 

Orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi orzech włoski (link). Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem.

 

Warto wrócić do klasyka

 

Jeżeli już nie masz pomysłu na kolejne ciasto, warto wrócić do klasyka. Orzechowiec jest właśnie takim ciastem, tradycyjnym ale z lekka zapomnianym. Myślę, że dobry pomysłem jest odświeżenie tego ciasta. Widzę z resztą, że zapytań o potrawy z orzechami w roli głównej jest znacznie więcej. Oprócz naszego dzisiejszego bohatera, mam jeszcze jedno ulubione ciasto z dużym udziałem orzecha włoskiego ( Ciasto Salceson )

 

Przepis na orzechowiec przygotowałem oczywiście w formie krok po kroku, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, zarówno te słodkie jak wytrawne. W razie pytań, wątpliwości pisz komentarz, niezwłocznie na niego odpowiemy.

 

18 odpowiedzi na “Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku.”

  1. Beata napisał(a):

    To jak wracamy do klasyki, to ciasto zebra i wz poproszę. Do tej pory piekłam orzechy na surowym cieście i nie raz zdarzyło sie ciut przypiec za bardzo, przez co orzechy były potem trochę gorzki.

  2. Magdalena napisał(a):

    ale super wypiek 🙂

  3. Krasowska napisał(a):

    Muszę wypróbować przepis wygląda pysznie

  4. Monika napisał(a):

    A czy spody będą dosyć miękkie . Mam przepis ale masło dodaje się do mleka i zalewa się na gorąco te spody wtedy są miekkie.

  5. Ania napisał(a):

    Cześć. Ciacho fajne, tylko dlaczego ciasto jest twarde, a robiłam wszystko według przepisu

  6. Pati napisał(a):

    Wyszedl I jest pyszny!!!! Dziekuje

  7. Klaudia napisał(a):

    Jak dlugo w lodowce moge przechowywac ciasto? Chce zrobic je na swieta. Czy jesli zrobie je dzien przed wigilia do konca swiat wytrzyma?

  8. Anna napisał(a):

    Jaki rozmiar blachy

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Aniu, “Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.”

  9. Ola napisał(a):

    Jakiego masła najlepiej użyć do ciasta i masy ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *