menu

Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku.

 

Dzisiaj przedstawiam mój sprawdzony najlepszy przepis na Tradycyjne pączki. Pozycja obowiązkowa na tłusty czwartek 🙂 Złocista skórka z pysznym nadzieniem z mojej ulubionej konfitury różanej. Gwarancja kulinarnego sukcesu. Jeżeli szukasz czegoś innego w związku z tłustym czwartkiem to TUTAJ znajdziesz masę inspiracji.

 

Pączki

 

Składniki:

 

  •     550 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
  •     100 ml mleka
  •     250 ml śmietany 30%
  •     8 żółtek
  •     25 ml spirytusu
  •     100 g cukru
  •     cukier waniliowy
  •     150 g masła
  •     60 g drożdży
  •     szczypta soli
  •     250 g konfitury różanej
  •     1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  •     250 g smalcu do smażenia
  •     500 ml oleju do smażenia
  •     cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy ciepłe mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz 3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski.

 

 

Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny. 

 

 

Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce lub na 20 min do piekarnika nagrzanego do 35°C. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na grubość ok 1,5 cm i wycinamy z niego płaskie krążki o średnicy ok 6 cm. Można użyć ringa jak na zdjęciu lub tradycyjne szklanki.

 

 

Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki. Układamy pączki na blaszce do pieczenia oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Następnie wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 35°C i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość. Smalec topimy w szerokim rondlu. Dolewamy olej, kiedy się rozgrzeje wrzucamy do niego pączki. Pączki powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

 

 

Mam nadzieje, że mój przepis na Tradycyjne pączki przypadnie Wam do gustu. Jeżeli szukacie przepisu na lukier królewski, taki jak na zdjęciu to TUTAJ znajdziesz przepis. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

 

SMACZNEGO!!!

Jedna odpowiedź do “Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku.”

  1. Aleksandra Nyks-Kowalska pisze:

    Zgadza się. Są naprawdę wyśmienite. Piekłam je już dwa razy. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję