X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimnoRóżne przepisy

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku.

Ciężko w to uwierzyć, ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych przede wszystkim pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie listy do Mikołaja, a mnie powoli udziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną np. z czerwonym barszczem. Moje dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza z wrażeniami smakowymi po zrobieniu pasztecików. 

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą

Składniki:

Ciasto :

  • 500 g mąki np. pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 200 g mleka

Farsz:

  • 400 g grzybów np. pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Mąkę przesiej do miski, następnie podgrzej mleko do około 35°.

Krok 2:

 W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Następnie rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Krok 3:

Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, następnie wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Na koniec przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 4:

W czasie gdy ciasto wyrasta zrób farsz. Kapustę wypłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj, następnie gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Następnie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Smaż jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje. 

 

Krok 5:

Wyrośnięte ciasto podziel na części, następnie przykryj ściereczką żeby nie schło. Następnie rozwałkuj cienko.Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz, następnie zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły.

Krok 6:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je np. makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Na koniec piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane Podawaj z czerwonym barszczem.

Więcej przepisów na dania Bożonarodzeniowe znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. W ubiegłym roku upieklam na wigilię. Były rewelacyjne zniknęły błyskawicznie. W tym roku podwójna porcja :). Dziękuję za świetny przepis.

  2. Można zrobić kilka dni wcześniej, czy muszą być robione na świeżo?
    Pięknie wyglądają

  3. Wspaniałe ciasto. Dobrze się z nim pracuje. Rodzina zachwycona ☺polecam!

  4. Z podanej ilości składników na ile sztuk można liczyć? Wiem, że to zależy od średnicy szklanki, ale przyjmując taką najpopularniejszą – tradycyjną 🙂

  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź. A po wyjęciu z zamrażarki od razu do piekarnika, czy najpierw mają się odmrozić i w tedy podgrzać w piekarniku?

  6. Dzień dobry. Czy ciasto drożdżowe można zrobić w thermomixie? I czy w ogóle można zamrozić przed pieczeniem, lub po upieczeniu?

  7. Wypróbuję w weekend. Jak nie dam ciała z ciastem, to zrobię zamiast krokietów na kolację Wigilijną.

Sprawdź również