menu

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku.

Ciężko w to uwierzyć ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie listy do Mikołaja, a mnie powoli udziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną np. z czerwonym barszczem. Moje najmłodsze dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli.

 

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą

 

 

Składniki:

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 200g mleka

 

Farsz:

  • 400g pieczarek
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko ( około 35 stopni).

 

W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki z przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

 

Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia.

 

W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie.

 

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą.

 

Dziewczynki sprawdzają czy ciasto dobrze wyrosło.

 

Wyrośnięte ciasto podziel na części.

 

Rozwałkuj cienko.

 

Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi.

 

Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły.

Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką.

Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane Podawaj z czerwonym barszczem.

 

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

Więcej Świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce: Boże Narodzenie 

13 odpowiedzi na “Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku.”

  1. babcia adelki napisał(a):

    Przepis super napewno skorzystam

  2. Magda napisał(a):

    Piękne! Wypróbuję!

  3. Joanna napisał(a):

    Wypróbuję w weekend. Jak nie dam ciała z ciastem, to zrobię zamiast krokietów na kolację Wigilijną.

  4. Reni napisał(a):

    Dzień dobry. Czy ciasto drożdżowe można zrobić w thermomixie? I czy w ogóle można zamrozić przed pieczeniem, lub po upieczeniu?

  5. Alina napisał(a):

    Po rozmrozeniu w jakiej temperaturze podgrzewać w piekarniku

  6. Reni napisał(a):

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. A po wyjęciu z zamrażarki od razu do piekarnika, czy najpierw mają się odmrozić i w tedy podgrzać w piekarniku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję