menu

Placki z dyni. Przepis krok po kroku

Placki z dyni. Przepis krok po kroku

Placki z dyni. Składniki:

 

 

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • ½ szklanki puree z dyni ( przepis poniżej)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki miodu + do podania
  • olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

 

W drugiej większej wymieszaj składniki „mokre”: puree z dyni, masło, mleko, jaja i miód.

 

Następnie do płynnych składników dodawaj po łyżce mieszanki mąki i przypraw, aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Placki smaż na średnim ogniu, na natłuszczonej patelni z nieprzywieralną powłoką. Około 2 minuty z każdej strony, aż będą ciemno złote. Przed podaniem, osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z polane miodem lub syropem klonowym.

 

 

Puree z dyni, Składniki:

 

  • 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg )
  • woda
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

 

Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów.  Mam jednak dwa ulubione.

 

  • Na parze:

 

Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.

 

  • W piekarniku:

 

Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.

 

Pokrój na mniejsze kawałki.  Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.

 

 

Sezon na dynię w pełni, warto zatem sięgnąć po dania właśnie z tym wspaniałym warzywem. Często przygotowuje się z niej dania wytrawne, rzadziej słodkie. Postanowiłem postawić na tą drugą opcję i upichciłem placki z dyni. Pyszne zdrowe i pachnące cynamonem, mnie kojarzą się ze świętami J

 

Na bazie dyni piżmowej

 

W składnikach podałem puree z dyni, na zachodzie jest ono dostępne w puszkach. U nas jest raczej rzadkim widokiem na sklepowych półkach, ale nic to, zawsze można przygotować własne i wykorzystywać do wielu dań. Załączam przepis jak przygotować takie puree we własnym zakresie. Na stronie jest także przepis na TM5 o tutaj (link). Placki z dyni przyrządziłem na bazie dyni piżmowej (link) lubię jej niepowtarzalny lekko orzechowy smak. Łatwo ją także przygotować do dalszej obróbki. Wy możecie skorzystać z innej odmiany, nie ma większej różnicy. Wiadomo odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki i to może przyspieszyć Wam robotę 😉

 

Placki z dyni najlepszy, najprostszy przepis polecam do usmażenia. W razie pytań, uwag lub pochwał, proszę pisać pod wpisem komentarze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję