X

Czego szukasz?

Przepis
Babeczki

Babeczki kruche czekoladowe

Składniki

Ciasto

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

Krem

  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i kakao, następnie dodajemy żółtka i masło. Ciasto siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy, wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Robimy krem: gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Ucieramy w rondelku żółtka z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wstawiamy rondelek do garnka z gorącą wodą i wlewamy do żółtek mleko, cały czas krem ubijamy, aż zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek, którym wylepiamy foremki. Pieczemy ciasto w foremkach 10 minut w temperaturze 200ºC, nalewamy do nich krem i pieczemy jeszcze 10 min. W temperaturze 180ºC. Przybieramy dowolnie orzechami, wiórkami migdałów, tartą czekoladą.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również