menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, polewamy nią mięso i trzymamy w takiej marynacie 3 godziny, co jakiś czas przekładając. Przed smażeniem nacieramy posiekanym czosnkiem, osączamy, obtaczamy befsztyk w mące i smażymy na rozgrzanym maśle od 2 do 4 minut jedną stronę, w zależności od upodobań. Przewracamy na drugą stronę, smażymy, a następnie pieprzymy do smaku. Na tym samym tłuszczu zrumieniamy chleb tostowy. Na talerzu układamy grzankę, na niej befsztyk. Resztę marynaty wlewamy na gorącą patelnię, odparowujemy i skrapiamy grzankę z befsztykiem. Polecam podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.

ocena:

Befsztyk na grzance

składniki

  • plaster polędwicy wołowej i kromka chleba tostowego na osobę
  • pół łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, pieprz
Marynata
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego
  • po szczypcie: tymianku i rozmarynu
  • szczypta cukru lub odrobina miodu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, polewamy nią mięso i trzymamy w takiej marynacie 3 godziny, co jakiś czas przekładając. Przed smażeniem nacieramy posiekanym czosnkiem, osączamy, obtaczamy befsztyk w mące i smażymy na rozgrzanym maśle od 2 do 4 minut jedną stronę, w zależności od upodobań. Przewracamy na drugą stronę, smażymy, a następnie pieprzymy do smaku. Na tym samym tłuszczu zrumieniamy chleb tostowy. Na talerzu układamy grzankę, na niej befsztyk. Resztę marynaty wlewamy na gorącą patelnię, odparowujemy i skrapiamy grzankę z befsztykiem. Polecam podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję