menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Trudno jest w naszych polskich warunkach przygotować dobrą wołowinę z grilla. Tak już jest, że krwiste steki i befsztyki z grilla są specjalnością amerykańską. Smaży się je ze specjalnie hodowanych zwierząt. Wołowina jest delikatna i smaczna. W naszej można pozostawić całe uzębienie, ale nic to, wiadomo, że jest jeszcze polędwica, a jak polędwica to befsztyczek: Powiada robaczek:
“I dziadek, i babka, I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka, A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta! Mam chęć na befsztyczek!” I poszedł do miasta.(€Ś)
 Polędwicę kroimy na plastry grubości około 5 cm. Plastry mięsa rozbijamy lekko dłonią. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bejcy, nacieramy plastry mięsa i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Befsztyki opiekamy na grillu od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni ukazuje się krew, przewracamy na drugą stronę. Możemy podać z ziemniakami i brokułami, lub grzankami i przygotowanymi wcześniej sosami i surówkami. Na każdym befsztyku kładziemy krążek ziołowego masła. Tak przygotowane befsztyki możemy też usmażyć na patelni.

ocena:

Befsztyk

składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • sól, szczypta cukru
Bejca
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku
  • po 1 łyżeczce: pieprzu ziołowego, czarnego i soli ziołowej
  • 5 ząbków czosnku
Masło ziołowe
  • 100 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Trudno jest w naszych polskich warunkach przygotować dobrą wołowinę z grilla. Tak już jest, że krwiste steki i befsztyki z grilla są specjalnością amerykańską. Smaży się je ze specjalnie hodowanych zwierząt. Wołowina jest delikatna i smaczna. W naszej można pozostawić całe uzębienie, ale nic to, wiadomo, że jest jeszcze polędwica, a jak polędwica to befsztyczek: Powiada robaczek:
“I dziadek, i babka, I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka, A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta! Mam chęć na befsztyczek!” I poszedł do miasta.(€Ś)
 Polędwicę kroimy na plastry grubości około 5 cm. Plastry mięsa rozbijamy lekko dłonią. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bejcy, nacieramy plastry mięsa i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Befsztyki opiekamy na grillu od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni ukazuje się krew, przewracamy na drugą stronę. Możemy podać z ziemniakami i brokułami, lub grzankami i przygotowanymi wcześniej sosami i surówkami. Na każdym befsztyku kładziemy krążek ziołowego masła. Tak przygotowane befsztyki możemy też usmażyć na patelni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję