menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy kapustę na półmiękko. Wszystkie kawałki mięs kroimy w kostkę i smażymy posiekaną cebulą na smalcu. Dolewamy wodę i dusimy aż do miękkości. Kapustę odcedzamy i łączymy z mięsem, podgotowujemy, a następnie wrzucamy przyprawy: paprykę, koncentrat pomidorowy, powidła, utarte ziemniaki oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i na końcu wlewamy wino.

ocena:

Bigos sztygarski

składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g wołowiny
  • 250 g wieprzowiny (od szynki)
  • 250 g piersi kurczaka
  • 250 g kiełbasy typu: śląska
  • 3 surowe i utarte na drobnej tarce ziemniaki
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 cebule
  • 125 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa
  • ew. 2-3 świeże grzyby

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy kapustę na półmiękko. Wszystkie kawałki mięs kroimy w kostkę i smażymy posiekaną cebulą na smalcu. Dolewamy wodę i dusimy aż do miękkości. Kapustę odcedzamy i łączymy z mięsem, podgotowujemy, a następnie wrzucamy przyprawy: paprykę, koncentrat pomidorowy, powidła, utarte ziemniaki oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i na końcu wlewamy wino.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję