menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki po opłukaniu zalewamy połową szklanki wina i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie boczniaki czyścimy, płuczemy i osączamy. Następnie kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w rondelku olej i smażymy cebulę, aż do zeszklenia, dodajemy boczniaki i smażymy razem, ciągle mieszając ok. 10 minut, aż odparuje sos. Dodajemy przecedzone, pokrojone śliwki – wina nie wylewamy. Dusimy razem z winem, w którym się moczyły przez 5 minut. Wlewamy pozostałą porcję wina, dodajemy jałowiec (mogą być zamiast jałowca goździki), przyprawy i dusimy 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy masło ugniecione z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Boczniaki duszone z winem

składniki

  • 800 g boczniaków
  • 150 g wędzonych, suszonych śliwek
  • 1 cebula, pół cytryny
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • po szczypcie tymianku, estragonu
  • 2 rozgniecione kulki jałowca
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki po opłukaniu zalewamy połową szklanki wina i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie boczniaki czyścimy, płuczemy i osączamy. Następnie kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w rondelku olej i smażymy cebulę, aż do zeszklenia, dodajemy boczniaki i smażymy razem, ciągle mieszając ok. 10 minut, aż odparuje sos. Dodajemy przecedzone, pokrojone śliwki – wina nie wylewamy. Dusimy razem z winem, w którym się moczyły przez 5 minut. Wlewamy pozostałą porcję wina, dodajemy jałowiec (mogą być zamiast jałowca goździki), przyprawy i dusimy 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy masło ugniecione z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję