menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mleko. Wszystko zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną zawartość garnka przełóż do dużej miski, miksując dodaj jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dżem jabłkowy. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21cm natłuszczonej i posypanej kaszą manną.
Do ciasta powkładaj 2/3 śliwek. Pamiętaj śliwek może być dużo bo ciasto sporo urośnie. Całość piecz 15 min w temperaturze 180° C.
Po tym czasie powkładaj resztę śliwek do ciasta. Piecz około 60 minut. Kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów jest gotowe.

ocena:

Ciasto śliwkowe

składniki

  • 800 g śliwek bez pestek
  • 100 g masła
  • ˝ szklanki cukru
  • ˝ szklanki mleka
  • 1 ˝ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g dżemu jabłkowego (ja użyłem własnej roboty)
  • Masło i kasza manna do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mleko. Wszystko zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną zawartość garnka przełóż do dużej miski, miksując dodaj jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dżem jabłkowy. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21cm natłuszczonej i posypanej kaszą manną.
Do ciasta powkładaj 2/3 śliwek. Pamiętaj śliwek może być dużo bo ciasto sporo urośnie. Całość piecz 15 min w temperaturze 180° C.
Po tym czasie powkładaj resztę śliwek do ciasta. Piecz około 60 minut. Kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów jest gotowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję