Dania główneRóżne przepisyWielkanocWieprzowina
Schab faszerowany inaczej, bo nadziewany szpinakiem i jabłkiem
Wrzesień sprowadził mnie na ziemię, wrócił stary rytm, który nie pozostawia złudzeń, że wakacje już za nami. Mam nadzieję, że mimo wszystko jesień będzie dla nas łaskawa i kolorowa, a grille i pikniki bez dąsów oddadzą miejsce obiadom w domowym zaciszu.
Jedno jest pewne, każdy dzień zaznaczony w kalendarzu na czerwono to powód do wspólnego świętowania przy stole. Często jesteśmy wtedy całą rodziną w domu, często też wpadają inni członkowie rodziny i możemy celebrować uroczyste niedzielne obiady. A jeśli o nich mowa jednym z dań idealnych na taką okazję jest prosty w przygotowaniu i smakowity schab faszerowany. To niezwykle popularne w naszym kraju mięso podane w towarzystwie szpinaku i jabłka trafi do podniebień zarówno zwolenników kuchni tradycyjnej jak i tych bardziej wymagających. Tymi drugimi są z całą pewnością moje dzieci, które jako fanki marynarza Popeya można przekonać do zjedzenia każdego dania z dodatkiem „magicznych” zielonych liści przynoszących nadludzką moc.
Teraz pokażę Wam jak krok po kroku przyrządzić Schab faszerowany szpinakiem i jabłkiem.
Schab faszerowany inaczej, bo nadziewany szpinakiem i jabłkiem
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g szpinaku np. świeżego
- 1 obrane duże jabłko, pokrojone w kostkę 1×1 cm
- garść płatków migdałów
- pół pęczka natki pietruszki, posiekany
- 100 g sera feta, pokruszonego
- kawałek schabu około 1 kg
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej połowę oliwy oraz masło. Następnie wsyp cebulę i zeszklij przez 3 minuty.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj połowę czosnku a po 1 minucie szpinak. Smaż około 2 minuty, następnie dodaj jabłko, migdały oraz natkę pietruszki.
Krok 3:
Po kolejnych 2 minutach całość dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia i wymieszaj z pokruszoną fetą.
Krok 4:
Piekarnik rozgrzej do 210°C. Długim wąskim nożem zrób kieszeń w mięsie, jak do schabu ze śliwką.
Krok 5:
Następnie schab wypełnij farszem.
Krok 6:
Mięso natrzyj oliwą, pozostałym czosnkiem, majerankiem oraz szczodrze solą i pieprzem.
Krok 7:
Schab wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie zmniejsz na 160°C i piecz jeszcze 40 minut.
Do takiego obiadu proponuję szklankę schłodzonej Coca-Coli by dopełnić smak potraw I od razu poczuć się lepiej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<