menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kisiel czerwony: Porzeczki przebrać, umyć, zalać wodą, zagotować , przetrzeć przez nylonowe sito. Otrzymaną masę zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodać wymieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną i zagotować. Gorący kisiel przelać do szklanych pucharków i ostudzić. Kisiel biały: Mleko ( zostawić ¼ szklanki) zagotować z cukrem waniliowym i cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym zimnym mlekiem, zagotować. Na ostudzony czerwony kisiel wylać warstwę kisielu białego i ostudzić. Przybrać kleksem bitej śmietany i świeżymi porzeczkami.

ocena:

Dwukolorowy kisiel babciny

składniki

  • porzeczki
  • bita śmietana

Kisiel czerwony

  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • ½ pojedynczej torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody do rozrobienia mąki

Kisiel biały

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kisiel czerwony: Porzeczki przebrać, umyć, zalać wodą, zagotować , przetrzeć przez nylonowe sito. Otrzymaną masę zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodać wymieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną i zagotować. Gorący kisiel przelać do szklanych pucharków i ostudzić. Kisiel biały: Mleko ( zostawić ¼ szklanki) zagotować z cukrem waniliowym i cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym zimnym mlekiem, zagotować. Na ostudzony czerwony kisiel wylać warstwę kisielu białego i ostudzić. Przybrać kleksem bitej śmietany i świeżymi porzeczkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję